Slimme Batterij is een adaptief zelflerend systeem. Om van start te gaan heb je in de meeste gevallen een module nodig om je inverter uit te kunnen lezen en aan te sturen. Op deze welkomstpagina lees daar meer informatie over. Vervolgens moet je een aantal kenmerken op de settingspagina invullen zodat het systeem weet hoe het de module kan vinden en bijvoorbeeld hoe groot de batterij is die aan de inverter is gekoppeld.

Settings

De Inverter
De belangrijkste setting is het type inverter:

Energie provider
Als je een energieprovider hebt die dynamische tarieven berekent, kun je deze selecteren. Er zijn verschillende aanbieders die ook een verschillende opslag berekenen, maar in de basis volgen ze allemaal de EPEX-spotprijzen.

Om onnodig laden en ontladen van de batterij te voorkomen, is het van belang om aan te geven wat voor jou een comfortable marge is. De marge kun je berekenen door de kosten van je batterij te delen door het aantal laadcycli en door het aantal kWh. Je komt dan op het bedrag wat je batterij kost per kWh, en het is logisch dat je alleen wilt laden en ontladen als dit economisch voordelig is.
Voor de meeste systemen ligt dit boven de 5ct per kWh, vandaar dat wij als uitgangspunt 10ct per kWh nemen. Als je dit lager zet plant het systeem meer laad- en ontlaadcycli. Zet je hem hoger dan zal het minder vaak voorkomen dat een economische laad- en ontlaadslag ingepland kan worden.

De running offset is de prijs bovenop de op dat moment geldende uurprijs, die vergeleken wordt met de berekende kostprijs van de totale energie in de batterij. Als de kostprijs van de energie in de batterij lager is, dan wordt bij het Run-commando geprobeerd om ‘0-op-de-meter’ na te streven. Eventuele zonnepanelen zullen wel terugleveren, maar de batterij levert niet naar de grid. Batterij-energie wordt dan alleen ingezet voor eigen gebruik.

Je postcode is van belang voor het adaptieve deel van de algoritmes. Met je postcode halen we de verwachte zonneschijn voor jouw gebied op en zetten dat af tegen wat de zonnepanelen opleveren. Door dit over een langere periode te doen, kan het systeem steeds beter voorspellen wat je zonnepanelen zullen genereren op welk moment van de dag en houden we daar rekening mee bij het bepalen van de beste strategie voor je systeem.

Dashboard

Op het dashboard worden de prijzen voor de huidige dag getoond, en wordt in kleur aangegeven wat de strategie is voor die uren.
Een donkergroene kleur geef aan dat er geen speciale strategie voor dat is is ingeplanned.
Een licht groene kleur geeft aan dat er actief zal worden bijgeladen.
Een gele kleur geef aan dat er tijdens die uren nul-op-de-meter zal worden nagestreefd. Overtollige zonne-energie zal worden opgeslagen en als er meer energie wordt verbruikt als er wordt opgewekt zal er energie uit de batterij worden toegevoegd.
Een rode kleur geef aan dat er actief zal worden ontladen.

De verschillende strategieen worden door de dag heen op meerdere moment bepaald. Het is mogelijk om handmatig voor een bepaald uur de strategie te veranderen door op de gekleurde balk te klikken. De balk zal dan telkens van kleur veranderen.
Alleen als het systeem op Auto of op Run staat is het mogelijk om strategieen te veranderen.